C.R.:  Lorelai, stiu ca esti psiholog, specialist in terapia EFT, blogger si fondatoarea site-ului si  comunitatii online Psyche Balance . Spune-ne, te rog povestea ta si  ce  anume te-a determinat sa devii terapeut EFT?

L.B.: Numele meu este Lorelai-Oana Balint, m-am nascut in Bucuresti, in martie, 1984. Intre anii 2003-2007 am studiat Psihologia, la Facultatea de Sociologie si Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si in prezent  locuiesc la Viena. Psihologia a fost un domeniu fascinant pentru mine inca din liceu, dar pana sa gasesc o cale potrivita pentru mine a durat mult timp, in jur de 12 ani. Dupa multa experienta acumulata in diferite domenii am hotarat sa  revin la pasiunea mea – aceea de a fi terapeut.

C.R.: Ce te-a determinat sa combini Psihologia cu Emotional Freedom Technique (EFT)?

L.B.: Incepand cu anul 2007, cand am absolvit facultatea, am intrat in contact cu multe terapii in drumul meu spre dezvoltare personala si spirituala, atat ca si client cat si ca elev. Printre aceste terapii se numara terapii psihologice conventionale, cat si terapii alternative, am inceput si o formare in hipnoza, in Bucuresti.  In anul 2017 am descoperit insa Emotional Freedom Technique (EFT) si am simtit ca este exact genul de terapie pe care il cautam, si anume, o terapie care sa imbine psihologia cu lucrul cu energia corpului. Am studiat aceasta terapie la Schlossberg Institut din Viena, am devenit membra a The Gary Craig Optimal EFT Course – www.emofree.com si am inceput sa lucrez ca si terapeut, deoarece am fost fascinata de cat de bine a functionat in cazul meu si ce rezultate uimitoare am obtinut lucrand cu alti oameni.

C.R.: Ce este EFT? Pe ce anume se bazeaza?

L.B.: EFT este o tehnica de eliberare emotionala. Ea a fost conceputa de Gary Craig, in anul 1995. Aceasta tehnica imbina elemente din acupunctura (fara a folosi ace) cu dialogul terapeutic, orientat spre emotiile clientului. La baza acestei tehnici se afla ideea conform careia toate comportamentele noastre, toata viata noastra, este ghidata de emotiile noastre. Fiecare eveniment important din viata noastra lasa urme energetice. Evenimentele negative produc asa numitele scurt-circuite in energia corpului. Prin secventa de batai usoare cu degetele de la mana (tapping) pe anumite puncte de acupunctura din corp, se echilibreaza energia, se desfac acele noduri de energie formate si se neutralizeaza astfel emotiile negative inmagazinate in momentul in care un evenimentul negativ s-a produs.

C.R.: In ce anume consta o sedinta EFT?

L.B.: O sedinta profesionala de EFT are anumiti pasi care trebuie respectati. In primul rand se alege un eveniment sau o problema asupra careia clientul doreste sa lucreze. De la general se va trece la particular, la anumite evenimente specifice care au dus in timp la crearea problemei respective. Cu ajutorul dialogului terapeutic se vor gasi emotiile de baza si gandurile asociate acestora, si se vor neutraliza prin tehnica de tapping. EFT lucreaza cu emotiile negative, nu cu afirmatii. Prima data se neutralizeaza emotiile negative si apoi prin tehnica de reframing (reformularea) se introduc incet anumite sugestii de schimbarea a credintei limitative sau negative. Secventa de baza are doua faze. Prima este rostirea frazei: Chiar daca am aceasta problema(….), ma iubesc si ma accept asa cum sunt. – scopul este acela de acceptare a propriei persoane cu toate emotiile si trairile noastre. Iar a doua este secventa de tapping propriu-zisa. Punctele sunt urmatoarele:

Sedintele de EFT se pot face atat fata in fata, cat si la distanta (folosind mijloace precum Skype sau WhatsApp).

C.R.: Ce rol are eliberarea emotionala in viata noastra?

L.B.: Viata noastra este ghidata de emotiile noastre. Din momentul in care ne nastem (si chiar inainte de aceasta) se intampla anumite evenimente care ne produc emotii puternice, pozitive sau negative. Aceste emotii duc la formarea de ganduri si convingeri, conditionari si programari. Acestea pot fi pozitive si constructive,  sau dimpotriva, limitative si distructive. Astfel, de-a lungul vietii, toate deciziile noastre si comportamentul nostru va fi ghidat de emotiile puternice stocate in constientul, si mai ales, in subconstientul nostru. In momentul in care gasim evenimentele cheie si neutralizam emotiile negative aferente (frica, rusinea, dezgustul, ura, furia, etc.), se va putea produce o schimbare cognitiva, ne vom putea elibera de conditionarea avuta, vom putea intelege mai bine situatia, vom putea lua decizii mai bune pentru noi, vom putea  ierta mai usor persoanele implicate si pe noi insine, si vom putea chiar vedea ce beneficiu ne aduce faptul ca acel evenimentul neplacut s-a petrecut in viata noastra.

C.R.: Cum se foloseste ghidarea spirituala  in EFT?

L.B.: In urma cu cativa ani fondatorul EFT, Gary Craig, a dus terapia un pas mai departe, creand ceea ce se numeste Optimal EFT. In aceasta tehnica se inlocuieste secventa de tapping cu conectarea la, ceea ce el numeste, Terapeutul Nevazut – The Unseen Therapist. Terapeutul Nevazut ne poate ajuta sa identificam cele mai semnificative evenimente. Sau, dupa identificarea unui eveniment important, clientul impreuna cu terapeutul se conecteaza la Terapeutul Nevazut pentru ghidare si ajutor in eliminarea emotiilor negative si neutralizarea evenimentelor. Terapeutul nevazut poate fi inteles ca Inteligenta Noastra Interioara, ghizi spirituali, ingerii sau Dumnezeu – conform credintei fiecaruia dintre noi.

 

C.R.: Unde te pot gasi cei interesati?

L.B.: Cei interesati poti vizita site-ul meu www.psychebalance.com, acolo au toate informatiile de contact, adresa de email si numarul de telefon.

C.R.: Multumim Lorelai pentru informatii, Ascensiunea Spirituala iti doreste mult succes si realizari!

L.B.: Multumesc voua si cititorilor vostri :).