Despre spiritualitate, cu Vlad. T. Popescu

 C.R. : Vlad, știu că ești scriitor, părintele mandalelor, maestru în mai multe sisteme Reiki, specialist în arta meditației și multe altele… Cum ai ajuns sa înveți și să predai aceste căi ale evoluției spirituale?

V.T.P: Probabil pentru că, de fapt, sunt înainte de orice altceva editor, adică un fel de cititor profesionist. Primele lecturi legate de evoluția spirituală, începute pe la 14 ani, m-au făcut să practic o vreme yoga. Ceva mai târziu, pus în situația de a edita cărți pe tema evoluției spirituale, printre primele au fost ale Alexandrei Moșneaga, ale lui Aurelian Curin și ale lui Ovidiu-Dragoș Argeșanu, am vrut să le editez știind mai bine despre ce este vorba. Poate că, dacă soarta mă făcea coordonatorul unei colecții de vânătoare și pescuit azi, aș fi fost pe baltă, cu undița în mână!

Pe urmă am continuat cu Qi Gong, Reiki, arta meditației. Am descoperit că sunt și tehnici orientate mai degrabă către cum îi pot ajuta eu pe ceilalți, decât către evoluția mea personală, iar acest aspect m-a atras și am ajuns să le practic și să le predau.

C.R. : Ce înseamnă pentru tine Reiki?

V.T.P : Nu sunt un „nativ”, așa că am fost atras mai ales de școlile care se adresează oricui, indiferent de calitățile lui din naștere. Iar Reiki este o cale accesibilă oricui, o școală fondată de o persoană care târziu, și foarte greu, a ajuns la un nivel suficient de înalt de dezvoltare. Și este o cale bună atât pentru evoluția ta, cât și pentru terapie.

După mulți ani de practică, am ajuns să încep să învăț Reiki, mai am multe de învățat, este vorba de o perfecționare permanentă și de o reluare zi de zi a muncii cu tine însuți. Am adoptat varianta non-tradițională, mai bine spus cea neo-tradițională, în care căutarea adevăratelor rădăcini și păstrarea lor este dublată de deschiderea către nou.

C.R. : Te rog să ne povestești despre cum ai descoperit și ai dat viață interpretării mandalelor?

V.T.P. : Interpretarea (terapeutică a) mandalei numerologice (numită e-mandala pentru a evita suprapunerea exagerată cu mandala din spațiul cultural hindus/budist) reprezintă rezultatul unor căutări personale de mai bine de un deceniu. Am fost atras de mandale și de semnificația lor și, la început, am fost încântat de cele spuse de Robert Thurman în Mandala (Shambhala, 1997), apoi am trecut prin reprezentarea grafică a analizei numerologice, așa cum o face doamna Ursula Irrgang în Mandale de lumină (Medialux, 2009). Un punct de pornire a fost și ceea ce am învățat de la Georgeta Popescu, atât despre mandalele Ursulei Irrgang cât și despre C.G. Jung.
Aveam nevoie însă de o interpretare, așa că m-am întors la cel care mi-a stânit curiozitatea față de numerologie, R.A. Schwaller de Lubicz, cu a sa Etudes sur le nombres (A Study of Numbers: A Guide to the Constant Creation of the Universe, Inner Traditions, 1986) și am descoperit-o absolut întâmplător pe Rosalind Pape și ale sale minunate desene pentru a vedea altfel culorile numerelor. De abia pe urmă am început să-l înțeleg puțin pe C.G. Jung.

Mandalele despre care vorbim sunt o reprezentare grafică a unei numerograme ceva mai complicate. Construcția mandalei, în versiunea 1.0, este preluată de la Ursula Irrgang, dar ea nu oferea nici o sugestie de interpretare, se limita la contemplare. Ulterior am dezvoltat structura în varianta 2.0 și încă mai caut. Pentru înțelegerea analizei numerologice încerc să înțeleg cât mai mult din numerologia lui R.A. Schwaller de Lubicz, un personaj oarecum controversat, dar poate ultimul alchimist veritabil.

C.R. : Știu că ai o editura, ce tip de literatură promovezi prin intermediul ei?

V.T.P. : Editura Meditative Arts se adresează tuturor celor care acceptă că poți evolua spiritual practicând toate cele șapte arte și cultivând frumosul și mi-am propuse două direcții principale în alcătuirea planului editorial.

O direcție este reprezentată de lucrări de ficțiune care explorează momente deosebite în evoluția noastră ca oameni, care caută adevărul. Aici trebuie să includ și cea mai recentă apariție, poate cel mai important roman pe teme spirituale apărut în ultima vreme pe la noi, Dincolo, de Dan Perșa.

O altă direcție este reprezentată de lucrări de non-ficțiune din categoria celor care, vorbind despre calea evoluției spirituale, încearcă să-ți arate drumul, nu să ți-l ascundă. Aici o să apară în curând Cască bine ochii. Pentru mai mult discernământ pe calea evoluției spirituale, cartea Marianei Caplan care a ajutat milioane de oameni să înțeleagă corect ce-i de fapt evoluția spirituală și cum pot să evite capcanele care, în mod inevitabil, apar pe drum.

Editez atât lucrările contemporanilor cât și lucrările predecesorilor. Autorii care doresc să-mi propună manuscrisul lor mă pot contacta prin email: editura@meditative.arts.ro

 C.R. : La unul dintre seminariile tale  filmate am descoperit cu bucurie, informatii foarte interesante despre  Dimitrie Cantemir. Ce poti sa ne spui despre el? Am înțeles de la tine ca este maestru ascensionat. Cum ne poate ajuta el sa evoluam?

V.T.P. : Este maestrul ascendent cel mai important apărut pe meleagurile noastre, zic eu, dar încă nu suntem la nivelul la care să ne raportăm la el. De abia începe relația normală cu adevăratele noastre valori, Dimitrie Cantemir și Vasile Lovinescu. Până o să-i înțelegem, o să bâjbâim…

Trăirea mistică reală și nivelul atins încă din tinerețe pot fi înțelese mai ușor din Metafizica.

Gândiți-vă, cum ar fi să începi să pictezi universul și pe creator, privind aici și privind dincolo? Cum ar fi dacă descrierea transcendentului nu s-ar mai încurca în cuvinte – greu de tradus, greu de interpretat –, ci s-ar limita la forme și culori, mai ușor de trecut de la unul la altul, ca senzație, dar și ca mesaj, ca emoție, dar și ca sentiment? Cum ar fi dacă divinitatea însăși ți-ar poza pentru un tablou pe care fiecare generație îl încearcă și îl ratează?

Și cum ai separa negrul de negru, cel de aici și cel de dincolo, dacă ți s-ar lărgi orizontul dincolo de imediat, de senzitiv, de știința exactă? Cât de uimit ai fi și cât de greu ți-ar fi să povestești totul celorlalți! Menit să ajungă el însuși maestru ascendent și să-i ghideze pe alții în eforturile lor, Dimitrie Cantemir reușește să picteze în cuvinte cercetarea universului și a ceea ce este dincolo de el, surprinzând continua mișcare, aparentul paradox și necesitatea compasiunii pentru a cuprinde întregul.

„La început apăreau întunecimi foarte dese şi foarte obscure, cărora le lipsea curentul de aer şi, fiind lipsite de un început, nu aveau nici o dimensiune în înălţime, profunzime sau lăţime. După ele văzui un abis de apă elementală care nu se putea sonda. Ea nu era altceva decât o apă curată şi fără gust, dar lipsită de o formă specială, ca şi cum era un corp fără corp. Îi zic o apă abisală, nu deasă şi condensată pentru că, fiind lipsită de cele trei dimensiuni ale corpurilor, excludea orice formă specifică. Şi îi zic elementală pentru că, fiind prima dintre toate corpurile, e răspândită peste tot, lipsită de cantitate, calitate şi de situaţie locală şi de aceea de obicei nu e numită pur şi simplu apă, ci în scrierile sfinte e numită abis, iar în ale noastre gaz de apă, şi, în fine, în limba noastră din cauza lipsei de termeni proprii, e numită haos.“

C.R. : Ce poți să ne spui despre sistemele Shamballa MDH; Ama Deus si All Love?

V.T.P. : Sunt printre preferatele mele, sunt clar apărute în urma unei experiențe și a unei practici reale a fondatorilor, nu sunt glume sau pariuri, cum este „celebrul” Money Reiki.

Și, chiar dacă pe la noi se spune altfel, sunt sisteme care pot fi începute de la zero și pot rămâne singura colecție de tehnici folosită de cineva, atât în scop propriu, cât și pentru alții. Desigur, predate în ritmul corect, nu totul o dată.

De fapt, mai puțin Shamballa MDH, nici nu au cine știe ce legătură cu Reiki, sunt mai degrabă căutări în alte spații culturale și spirituale.

C.R. :Urmăresc cu interes blogul tău sfat.info.ro și îmi place foarte mult stilul tău și știu că organizezi tabere în care ne putem dezvolta acest Dar, cel al scrisului. Cum se desfășoară o astfel de tabără și în ce perioadă a anului le organizezi?

V.T.P. : În calitate de editor, am fost pus în situația de a rezolva blocajele autorilor, de a le stimula inspirația în scris. În calitate de consilier pentru dezvoltare personală am ajuns să folosesc scrierea terapeutică pentru eliminarea unor blocaje și identificarea resurselor personale. Am ajuns la o variantă de scriere terapeutică aplicabilă în ambele direcții. Ea implică tehnici de scriere, dar și meditații, se ajunge la sesiuni de câteva ore, poate chiar câteva zile, în care oamenii scriu, meditează, discută, trec peste blocaje și se bucură de spațiul lor ludic.

Orice om, chiar orice om poate să scrie două cărți! Un jurnal al vieții sale, iar dacă este sincer cu el și cu noi, cititorii, atinge nivelul necesar de interes față de condiția umană, și o lucrare dedicată meseriei sale, unde, indiferent de nivelul atins, dacă este sincer și organizat, poate oferi multe celor care vor să apuce pe acel drum.

Taberele le organizez mai ales vara, sunt întâlniri între persoane interesate de scris, de cunoașterea spirituală. Locurile s-au ocupat în cele pe care le organizez eu, dar oricine poate să organizeze astfel de tabere și să mă cheme și pe mine acolo să mă ocup de o parte din program.

C.R : Regresiile sunt un alt frumos domeniu pe care il practici. Ce putem afla si la ce ne folosesc?

V.T.P. : Regresia este o modalitate de a recupera informațiile din trecut, legate de persoane, locuri, evenimente care au generat emoții, sentimente, amintiri semnificative pentru lecțiile noastre de viață, iar înțelegerea lor ne-ar ajuta să evoluăm mai rapid.

Se poate pune problema dacă este corect să accelerezi evoluția. Răspunsul meu este: „Da!” Este ca și cum te-ai antrena să alergi mai iute – nimeni nu interzice asta, nu poți să interzici antrenamentul celor care fug după autobuz. Unii o fac în dorul lelii, alții chiar vor să ajungă mai repede. Interzis este antrenamentul numai în cazuri speciale, când nu ar produce efectul scontat.

Lungi discuții putem purta despre dirijarea regresiei către un moment, un eveniment anume, sau lăsarea ei să curgă liber pe unde simte sinele că i se deschid drumurile.

Tehnicile utilizate sunt extrem de diverse, depinzând de modelul lumii / filosofia adoptată. Un psiholog ateu nu va aduce niciodată vorba de îngeri și de energii decât ca să se amuze, iar persoana preocupată de școlile de evoluție spirituală va ignora orice explicație venită din partea primului.

În multe lucrări se pune accentul pe inventarierea vieților trecute pentru a învăța de acolo diverse calități, mândria, curajul, de a găsi acolo puterea de a trece astăzi peste evenimente asemănătoare celor de atunci. Poate să aibă efect terapeutic și, dacă te agăți de reușitele din trecut, poți, eventual, să-i dai omului încredere în el astăzi. Dar contextul reușitelor din trecut, lecțiile învățate în trecut, nu mai apar astăzi, așa că nu prea are rost.

Ideea este să găsești lecțiile neînvățate în trecuturile persoanei pentru a identifica prezența lor și în prezent, ca îndemn pentru a le învăța. Eliminarea durerilor ce-și au rădăcinile în altă viață mă interesează, nu retrăirea lecțiilor de atunci – cu excepția situației în care bucuriile mi-au rămas în gât. Dacă îmi este frică să înot trebuie să găsesc momentul în care m-am înecat, sau am pățit ceva înotând, mergând cu barca, să învăț lecția legată de acel moment – poate am lăsat pe altul să se înece, poate că barca era furată – și așa o să scap de spaimă înțelegând că trebuie să-i ajut pe ceilalți, sau să nu mai fur bărci, nu căutând momentul în care am câștigat, într-o altă viață, un concurs de înot.

C.R. : Ascensiunea Spirituală îți mulțumește pentru interviu și pentru colaborarea frumoasă ce va urma în numerele viitoare!

V.T.P. : Și eu vă mulțumesc și sper să ne întâlnim pe Cale!

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save