Despre Terapia Reiki cu Elena- Dana Apostol

Membru fondator al Federatiei Practicienilor de Reiki si Terapii Complementare din Romania si membru in Consiliul Director al F.P.R.T.C.

 

C.R : Draga Elena, esti unul dintre cei mai cunoscuti terapeuti de terapii complementare si consiliere personala din Brasov, chiar mai mult si Presedintele Asociatiei Practicienilor de Reiki si Terapii Complementare din Brasov. Te rog sa ne spui cum ai inceput sa te indrepti in aceasta directie?
E.A. : As incepe cu una din invatamintele lui Solomon : „Nefericit este cel care nu se cunoaste”. De aici pleaca totul , atata timp cat nu ai dorinta sa te cunosti pe tine degeabea incepi acest drum. Dupa ce-ti incepi cunoasterea poti sa ii cunosti si pe ceillati.
Cand am cunoscut Reiki nu m-as fi gandit vreodata sa ajung aici. Deci nu imi trecea prin cap, doream sa reusesc sa fac pentru mine ceva si pentru familia mea si am luat-o incetul cu incetul , am urmat initierile liniar, cat mai echilibrat cu putinta si am asteptat sa-mi iau initierilie astfel incat sa integrez,sa amilizez, sa le pot folosi eu prima data si apoi sa pot sa ofer si celorlalti. Incetul cu incetul am descoperit despre mine informatii si din alte vieti de multe ori fara sa mi le propun . Reiki descatuseasza din tine acele energii de alta data , cand ne trezim din punct de vedere spiritual. In timpul autotratamentului el vine si cu alte lucruri de alta data, atat viziuni cat si energii care ne sunt cunoscute.
Am fost genul de om care a asteptat . Dupa ce mi-am inceput initierile cand venea Dragos aici la Brasov, ma duceam ca un elev ascultator la aproapape toate seminariile care se organizau aici la vremea respectiva de maestrul George Stancu, mai putin in perioada concediului, dupa care a venit vremea cand am simtit ca imi doresc mai mult de la seminarii, si apoi a fost exact in momentul cand Dragos a anuntat pe Facebook ca incep cursurile pentru Maestrii la Bucuresti, ocazie cu care m-am dus, tot la fel de constiincioasa, la toate cursurile . Mergeam in fiecare zi de marti , asta cateva luni la rand, apoi in paralel, dupa cateva luni si miercurea, odata la 2 saptamani, apoi un pic mai tarziu si sambata , o data pe lunasi apoi, masi tarziu, a fost cursul de terapie PSI. In paralel cand faceam cursul, la un moment dat, mergeam 3 zile la Bucuresti intr-o saptamana. Am facut pe rand cursurile de Maestri Reiki, Karuna, Shamballa, Melchisedec, Radiestezie si o data pe luna cursul de Kombat Ki, dupa care, mai tarziu, a urmat si cursul de Terapie PSI. Intr-una din zile, pe parcursul acestor cursuri in toamna din 2014, Dragos m-a intrebat pur si simplu: “Dar tu cand te apuci de treaba? Cat mai ai de gand sa stai?!” dupa care, am constatat, ca am nevoie de un spatiu si foarte interesant, am dat telefon pentru prima oara la o agentie imobiliara sa caut ceva pentru mine si respectiva m-a intrebat pentru ce am nevoie de spatiu, i-am spus ca pentru un cabinet de terapii complementare si atunci domnisoara de la agentíe mi-a spus ca are un loc foarte potrivit, undeva chiar in centru. Initial am crezut ca era un pret mai mare, dar in plus era si mobilat. Am fost sa il vad si nu am putut sa spun ca nu imi place, mi s-a deschis sufletul si simteam fara sa masor ca acela este locul  . Ne-am intalnit a doua zi, am facut contractul si mi s-au dat cheile. Primul eveniment fiind de Mos Nicolae ( Sf. Nicolae 6 decembrie 2014) si de atunci au inceput cursurile de Reiki dupa care am inceput sa organizez cursuri de Radiestezie, de Kombat Ki si tot ce inseamna Reiki, Karuna Shamballa si alte sisteme pe care el le face de regula.
Dupa aceea, prima data cand m-am dus sa rezerv o sala pentru conferinta, ssingurul loc in care stiam ca trebuie sa tin conferintele era Aro Palace . Stiam ca este un loc deosebit, lucru confirmat mai tarziu de Dragos, care a spus ca sub acest hotel se afla un dragon al intelepciunii. La prima rezervare, am descoperit ca doamna care se ocupa de evenimente, era initiata reiki, deci subliniez inca odata faptul ca m-am bazat pe intuitie cand aveam ceva de realizat.

In momenul cand am inceput toate acestea, am constientizat ca am si o raspundere fata de oamenii care veneau la seminarii ulterior. Ocazie cu care am incercat sa ii tin uniti. Cu trecerea timpului ne-am imprietenit, iar seminariile nu se mai terminau in serile cand ne intalneam, nu le venea sa plece. Majoritatea cursantilor care vin toti spun acelasi lucru, ca lor le place locul si ca se simt bine. Este un fotoliu din cabinet , in care cine se aseaza adoarme. Pentru ca, acolo se afla un Dragon de terapie inca dinainte sa fi avut eu cabinetul.

C.R. : Ce poti sa ne povestesti despre cum a luat nastere Federatia Practicienilor de Reiki si Terapii Complementare?

E.A. : Era intr-o perioda cand noi aici la Brasov eram ca si intr-o familie cu persoanele care veneau deja la diferitele seminarii. Pe acest fond a venit vestea cu Federatia la Bucuresti.

Eu am avut sprijinul celor din Brasov cand am inceput sa fac demersul pentru asociatie. Si astfel, pe linga alte 4 asociatii din Bucuresti, Cluj, Craiova si  Asociatia AB Initio  si noi Brasov am devenit membrii Fondatori ai Federatiei Practicienilor de Reiki si Terapii Complementare din Romania.
Am reusit sa obtin dupa iesirea Hotatrairii Definitive de la Tribunalul Brasov pentru Asociatia din Brasov, in aceasi zi, si Certificatul Fiscal. Persoana care era cu mine, jurist de meserie ,nu mai avea cuvinte pentru ca nu intelegea cum a fost posibil asa ceva. Atunci i-am raspuns: ” Atata timp cat este In planul divin ca Federatia sa mearga mai departe, trebuie sa obtin a stazi CUI-ul „si l-am obtinut:). Doamna care raspundea de documentatie era din judetul meu si I s-a parut interesanta coincidenta,auzise de Reiki cu cativa ani in urma, motiv pt care m-a ajutat. Revin aici cu o precizare pentru ca este importanta.
Demersul Federatiei este pentru recunoasterea meseriei de „Terapeut Reiki, demers ce inseamna rabdare deoarece este nevoie de timp pentru parcurgerea pasilor legali care sunt:
– Introducerea in COR
– Aprobarea standardizarii care de regula include si formatul de curs pentru nivelele de calificare aferente
– Autorizarea pentru formarea de cursuri de califacare pentru Federatie –unde trebuiesc indeplinite conditiile cerute de lege
-Acreditarea pentru organizarea de cursuri pentru Federatie.
-Organizarea examenului de calificare in cadrul Federatiei, dar cu membrii comisiei din Minister -doi specialisti si unul desemnat de Federatie conform O.G.129/2000 privind formarea profesionala a adultiilor
-Eliberarea certificatului de calificare „Terapeut Reiki ”, dupa admiterea examenului nota minim 6, fara alt criteriu de selectie.
-Eliberarea de libera practica –aici este un altfel de demers pe care vrem sa-l obtinem dar care se poate obtine doar daca le vom urma pe toate celelalte.
Singurul criteriu legal pentru a urma o astfel de meserie va fi acela de a urma cursurile si parcurgerea cursului conform cursului aprobat in standardizare, care va cuprinde si ore de practica, ca in orice formare profesionala.
Precizez ca din acel moment orice persoana care va dori sa urmeze o astfel de meserie va putea sa se inscrie la curs si apoi la examen.
Dupa care daca doreste, porneste demersul legal la ANAF pentru obtinerea CUI, ca in orice alta meserie, pentru care exista fiscalizare. Orice meserie este legala daca este fiscalizata, ceea ce inseamna ca are deja o standardizare aprobata, deci are si un cod CAEN.
Iar atunci cand s-a pus problema in Federatie sa facem un cod etic al viitorului Terapeut Reiki, am descoperit si alte meserii ce coduri etice au, dar in paralel, invatand la Psihologie, de ce in codul etic al psihologilor nu exista sanctiuni, acesta hoatatrare a fost luata ca exemplu in urma unui experiment realizat intre doua grupe mari de studenti de catre Asociatia Psihologilor din America ( APA), in care o parte dintre studenti jucau rolul gardienilor dintr-o inchisoare, iar cealata parte jucau rolul prizonierilor din inchisoare si din randul gardienilor au fost alesi cei mai calmi studenti, iar in partea celalata au fost alesi cei mai curajosi dintre studenti. In timp s-a constat, in urma experimentului, ca cei care erau gardieni, devenisera mai duri decat gardienii reali. Si atunci, s-a luat hotatrarea ca niciodatata intr-un cod etic profesional al psihologilor sa nu cuprinda vreo sanctiune , pentru ca, duce la deteriorarea calitatii rasei umane. Asta fiind telul meu pentru care am decis ca nici codul nostru etic al Federatiei sa nu cuprinda vreo sanctiune. Nu stiu daca a fost intamplator ca in paralel mi-a venit aceasta informatie in timp ce noi discutam codul etic in sedintele federatiei . Nu stiam de asa ceva, dar stiam ca, codul etic nu are cum sa aiba sanctiuni. Cineva mi-a spus odata ca: „esti sincrona”.
Luandu-mi in serios rolul de membru in Consiliul Director, am cautat informatii in domeniul respectiv,  si in legislatia noastra, a ong-urilor, avand si sprijinul sotului meu si pe acest fond, m-am intalnit si cu domnul Vlad. T. Popescu, ocazie cu care i-am propus sa devina membru de onoare al Asociatiei Practicienilor de Reiki si terapii Complemetare – Brasov.

C.R.:  Ce orientari profesionale au membrii asociatiei din Brasov?

E.A : Revenind la asociatia noastra, ea are membrii din diferite domenii de activitate cum ar fi: de la profesori univeristari, experti contabili, juristi, avocati, ingineri, medici, oameni de afaceri, it- sti, etc.

C.R : Stiu ca ai organizat cursuri impreuna cu mai multi maestrii si terapeuti, ai putea sa ne spui cu cine ai colaborat pina in prezent?

E.A. : Maestrii cu care am lucrat de cand am inceput eu activitatea sunt :
Dragos Argesanu, Curs de masaj cu domna Alexandrina Roman, cu Vlad T Popescu ,cu Meda Diana Voicu- Cristaloterapie, curs de astrologie cu Alina Badic.

C.R. : Dat fiind ca practici mai multe sisteme, te rog sa ne povestesti cum arata o sedinta de terapie cu tine?

E.A. : Terapiile mele incep cu celebra fisa radiestezica, dupa care la anumiti parametri incep sa ma adaptez in functie de ceea ce masor. Terapia mea cauta cauza cand s-a intamplat ceva si de cat timp. Atunci omul e „obligat „ sa-si aminteasca ce s-a intaplat in urma cu n zile , luni , saptamani sau ani, dupa care omul isi aminteste daca este ceva la mijloc ( o cauza ) mai putin ortodoxa, atunci intervin si in funtie de ce gasesc, dezleg, explic de ce s-a intaplat, dar in functie de ce are persoana, de regula il trimit mai intai la biserica si dupa ce isi face si rugaciunile de iertare, doar dupa acceea ne revedem si lucram pentru ca terapia merge mult mai usor la o persoana care a inteles cauza de ce I s-a intamplat si este deschisa si vrea sa se schimbe si vreea sa faca ceva pentru ea si sanatatea ei. Atunci lucrurile decurg usor, in cazuri mai deosebitre, ei vin si la terapiile de grup care se fac in cadrul asociatiei.
Terpia contine utilizarea mai multor sisteme Reiki, Karuna, Shamballa, Melchisedesc, Moliftelnic, Cristaloterapie, Regresie, folosesc notiuni si din masaj cand merg pe meridianele energetice, invoc ingerii cand este cazul, folosesc tehnici de dezvoltare personala deorece sunt si consilier de dezvoltare personala, sunt in formare de psihoterapeut. De psihologie m-am apucat pentru ca mi-au venit la cabinet psihologi si am considerat ca ar merita sa stiu si partea celalata , ocazie cu care mi-am explicat si alte lucruri, cand am incepuit sa descopar tipurile de personalitati.

C.R. : Ce consideri tu ca este cel mai important lucru pentru un terapeut pentru a avea succes in rezolvarea cazurilor intalnite ?

E.A. :Ca terapeut consider ca lepadarea de sine este principalul har al unui terapeut bun si atata timp cat conectarea este mentinuta cu divinitatea, fiind doar un canal,dar si satisfactia ajutorului dat oamenilor este cel mai mare cadou pe care il poate primi un terapeut.

C.R. : Ce poti sa ne spui despre legatura dintre lumea spirituala si intuitie?

E.A. : Apropo de lumea spirituala si de importanta ascultarii intuititiei si daca esti deschis tot timpul, momentul cand am aflat ca sunt gravida, din ziua aceea si pina in ultima zi, inainte sa o nasc pe fiica mea, am asculltat zilnic muzica simfonica, drept urmare fiica mea m-a pus pe mine sa ascult muzica simfonica , ca sa fie sigura ca ea isi va urma drumul , avand un parinte meloman ( si eu am studiat viaoara in copilarie 3 ani). Acesta este dovada clara, copiii isi aleg parintii . Recomand ca parintii sa fie deschisi in timpul sarcinii si sa nu ignore ceea ce simt pe perioada aceasta. In prezent fiica mea este studenta a la conservator in Austria la sectia Vioara-Instrumental, ea a primit initierile pe parcurs, ultima inainte de a termina clasa a 12-a , iar atunci cand are nevoie de ajutor suna la mama pentru sustinere 🙂 , iar lucrurile functioneaza foarte bine si o ajuta mult in meseria pe care si-a ales-o printr-o mai usoara conectare la partiturile autorilor pe care le canta.

C.R. : Iti multumesc Elena pentru timpul acordat si frumoasele informatii primite. Mult succes si realizari in continuare!

E.A. : Am sa doresc in final sa multumesc domnului dr. Argesanu pentru ocazia de a descoperi si aceasta cale de deschidere catre Divinitate!

Save

Save

Save

Save