Sarah Brightman (n. 14 august 1960, Berkhamsted, Hertfordshire, Regatul Unit) este o cantareata de crossover clasic, compozitoare, actrita si dansatoare de origine engleza.

Sarah Brightman si-a inceput cariera ca membru al trupei de dans Hot Gossip si a lansat mai multe single-uri disco ca un interpret solo. În 1981, si-a facut debutul în teatrul muzical in Cats, unde l-a intalnit pe compozitorul Andrew Lloyd Webber, cu care s-a casatorit. Ea a continuat sa joace in mai multe muzicaluri pe Broadway, inclusiv Fantoma de la Opera, de unde a provenit rolul Christine Daae. Muzicalul „The Original London Cast Album” a fost lansat in format CD în 1987 si s-a vandut în peste 40 de milioane de exemplare în intreaga lume, facand din vanzarile acestui album – cel mai mare din toate timpurile.

Dupa retragerea de pe scena si divortand de Lloyd Webber, Brightman a reluat cariera sa muzicală cu fostul Enigma producatorul fiind Frank Peterson, de data aceasta ca un artist clasic crossover. Ea este printre cei mai proeminenti interpreti sau executanți ai genului, cu vanzari la nivel mondial de peste 30 de milioane de discuri și 2 milioane de DVD-uri. Recording Industry Association of America a numit-o cel mai bine vandut artist clasic de sex feminin al secolului douăzeci și unu în Statele Unite.

Duetul ei cu tenorul italian Andrea Bocelli, „Time To Say Goodbye”, a depășit topurile din întreaga Europa si a devenit cel mai mare si cel mai rapid single vandut din toate timpurile in Germania, unde a ramas in partea de sus a topurilor pentru paisprezece saptamâni consecutive, un record de vanzari al tuturor timpurilor, cu peste 3 milioane de exemplare vandute in tara, si, ulterior, a devenit un succes international, cu 12 milioane de exemplare vandute în întreaga lume. Acum ea are colectate peste 180 de CD-uri de aur și platină, premii pentru vânzări în 38 de țări diferite.

Brightman este singurul artist care a fost invitat de două ori pentru a cânta la Jocurile Olimpice, în primul rând, în 1992 la Jocurile Olimpice de la Barcelona, unde a cântat „Amigos Para Siempre”, cu tenorul spaniol Jose Carreras, cu o audiență globală estimată la un miliard de oameni, și șaisprezece ani mai târziu, în Beijing, de data aceasta cu cântărețul chinez Liu Huan și interpretând piesa „You and Me”, la o valoare estimată la 4 miliarde de persoane din întreaga lume.

În afară de muzică, Brightman a început o carieră de film, făcând debutul major în Repo! The Genetic Opera (2008), un film muzical – operă rock, regizat de Darren Lynn Bousman. Și în vara anului 2009, ea a terminat filmările la Stephen Evans, „Cosi” sau „Prima noapte”, în care ea joacă rolul unui dirijor, alături de Richard E. Grant. În plus, recent, a format compania sa de producție proprie, Instinct Films, caz în care primul ei film este în pre-producție.